• BITCOIN/TL
    2478786,495
    % 0,30
  • ETHEREUM/TL
    91326
    % 2,03
  • RIPPLE/TL
    17.91
    % -0,28
  • BITCOIN CASH/TL
    12631.89,653
    % -3,43
  • LITECOIN/TL
    2460.28
    % -2,44
  • COSMOS HUB/TL
    152.25
    % -1,21
  • CARDANO/TL
    12.24
    % 0,13
  • TETHER/TL
    34.29
    % 0,13

Teknik analiz: Grafik verilerinde öngörü gücü var mı?

Trendin neden arkadaşınız olduğunu keşfedin.

Digital Monitor ile Piyasa Analizi parmağınızın ucuna odaklanır.

Teknik analiz, potansiyel ticaret fırsatlarını bulmak için tarihsel modelleri ve istatistikleri kullanarak fiyat hareketlerini görsel olarak analiz etme, yorumlama ve tahmin etme yöntemidir. 

Finansal piyasalarda, bir hisse senedinin , kripto para biriminin veya başka bir menkul kıymetin değerini analiz etmek için iki temel yöntem vardır: temel analiz ve teknik analiz. Temel analiz, bir menkul kıymetin değerini etkileyen mevcut finansal ve ekonomik yönlere bakar. Teknik analiz, istatistiksel ve tarihsel fiyat davranışını inceler. 

Anahtar noktaları

  • Teknik analistler (“teknisyenler” olarak da bilinir), fiyatların, gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye yardımcı olabilecek tutarlı modellerde hareket ettiğine inanırlar.
  • Teknisyenler, pazar eğilimlerini ve destek alanlarını (çok fazla alım ilgisi) ve direnci (çok fazla satış ilgisi) belirlemeye çalışır. 
  • Teknik analize yönelik yaygın bir eleştiri, geriye dönük olmasıdır. Bazen bir trendi veya dönüm noktasını, gerçekleşene kadar tespit etmek zordur.

Teknik analiz, fiyat hareketlerinin tarihsel olarak tutarlı olma eğiliminde olan ve istatistiksel olarak güvenilir olabilecek tanımlanabilir modeller sergilediği varsayımına dayanır (ancak hiçbir teknik analiz belirli bir sonucu garanti edemez).

Başka bir deyişle, teknik analiz, belirli fiyat hareketlerini tahmin etmekten çok, tarihsel fiyat davranışına dayalı bir dizi olası sonucu tahmin etmekle ilgili olabilir. 

Teknik analiz neden kullanılır?

Kısa cevap, teknik analizin, fiyatların belirli bir yönde devam edebileceği, durabileceği veya tersine dönebileceği durumları belirlemenize yardımcı olabileceğidir. Ayrıca, bir varlığın fiyatının yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Sonuç olarak, belirli bir ticaret için uygun giriş ve çıkış noktaları bulmanıza yardımcı olabilecek bir yaklaşımdır. İşte birkaç örnek:

  • Giriş noktası. Temelde güçlü olduğuna inandığınız bir hisse senedinin fiyatı düşüyor. Düşüşünün hangi noktasında, tabiri caizse “daldırmayı satın almak” için iyi bir zaman olabilir?
  • Dayanmak mı, çıkmak mı? Bir aralıkta durgun olan bir hisse senedini tutuyorsunuz. Fiyatın patlama olasılığı nerede ve hangi yönde? Her iki durumda da ne yapabilirsiniz?
  • Net temel veri yok. Ya bir varlık sınıfı piyasada çok yeniyse, temellerini analiz etmenin ortak veya standart bir yöntemi yoksa? Bu muhtemelen Bitcoin ve Ethereum gibi çoğu kripto para birimi için geçerlidir. Size rehberlik edecek standart temeller olmadığı için teknik analiz, değerlemeleri değerlendirmek için en güvenilir aracınız olabilir. 

Temel analizi yatırım yapmak için “stratejik” bir yaklaşım olarak düşünüyorsanız, teknik analizi de analizinize veya eylemlerinize ince ayar yapmak için daha “taktiksel” bir yaklaşım olarak düşünebilirsiniz. 

Bu iki düşünce okulu (temel ve teknik analiz), sizin için uygun bir şekilde birleştirirseniz el ele çalışabilir. 

Teknik analistin araç kutusunda neler var?

Teknisyen zanaatının temellerini özetlersek, aşağıdaki tablo gibi görünebilir.

Barchart ekran görüntüsü.  Nasdaq QQQ Invesco ETF'si.  Model, trend ve hacim için ek açıklamalar.

TRENDLER, DESENLER VE HACİM. Grafikler eğilimleri, kalıpları, hacmi vb. belirlemek için kullanılabilir.Kaynak: Barchart.com. Encyclopaedia Britannica, Inc. tarafından Ek Açıklamalar

Teknik analistler, fiyat hareketlerini haritalamak için neredeyse her zaman çizelgelere güvenirler. Bu nedenle teknisyenlere bazen “haritacı” denir.

Grafikler, teknisyenlerin belirli bir pazarın veya varlığın genel yönünü gösteren fiyat eğilimlerini görmelerine yardımcı olur.

Grafikler ayrıca, alım satımların (alım satım emirleri) zamanlanmasında, bir fiyat hareketinin zaman içindeki potansiyel uzunluğunun ölçülmesinde ve fiyatların ne zaman durduğunu veya rotayı tersine çevirdiğini ölçmede yararlı olabilecek fiyat modellerini belirlemede kritik bir rol oynar.  

Bazı durumlarda teknisyenler, piyasaları farklı bakış açılarından analiz etmek için çeşitli göstergeler kullanır. Teknik analizde, tümü fiyat hareketini benzersiz bir açıdan analiz etmek için tasarlanmış yüzlerce gösterge vardır. Teknisyenler, bireysel yaklaşımları ve soruları için hangisinin en iyi sonucu verdiğini seçip seçecektir.

Grafikler: Tarihsel fiyat hareketlerinin haritası

Bir fiyatın nereye gidebileceğini tahmin etmek için grafikçi, şu an bulunduğu yere göre nerede olduğunu görmek ister. Birkaç farklı grafik türü vardır, ancak çoğu tüccar çizgi, çubuk veya mum grafiği kullanır.

Çizgi çizelgeleri. Çizgi grafikler, bir varlığın kapanış fiyatlarını birbirine bağlayarak anlaşılmasını kolaylaştırır. Bir çizgi grafiğin basitliği onu yatırım yapan halkın çoğu için kullanıcı dostu yapsa da, çoğu tacir için yararlı olamayacak kadar az bilgi sağlar. Ancak daha uzun vadeli eğilimler için, temel çizgi grafiği hoş ve pürüzsüz bir görünüm sunar.

Çubuk grafikler. Çubuk grafik, çoğu tüccar için daha kullanışlı bir araçtır. Belirli bir dönemin açılış, yüksek, düşük ve kapanış fiyatlarını (OHLC) gösterir. Tipik olarak OHLC, bir tüccarın fiyat hareketini analiz etmesi için yeterli bilgi sağlar. Bir çubuk grafik, işlem aralığını (en yüksek ve en düşük) tanımlayan dikey bir çizgiden ve iki yatay hash işaretinden oluşur: biri solda piyasa açıldığında fiyatı gösterirken, diğeri sağda piyasa açılışındaki fiyatı gösterir. pazar yakın.

Şamdan çizelgeleri. 18. yüzyılda Japonya’da geliştirildiği söylenen mum grafikleri, bugün tüccarlar için belki de en yaygın kullanılan formattır. Yükseliş ve düşüş seansları, açılış, yüksek, düşük ve kapanış fiyatlarının net bir şekilde gösterilmesine ek olarak renklerle kodlanmıştır (genellikle yeşil ve kırmızı), böylece bir bakışta yukarı ve aşağı günleri görmeyi kolaylaştırır. Bir şamdanda, günün en yüksek ve en düşük seviyeleri arasındaki fark, daha geniş kısım (“mum”) tarafından tanımlanır ve açılış ve kapanış dışındaki işlem aralığı, daha ince “fitiller” tarafından tanımlanır.

Trend: Bitene kadar yatırımcı dostu

Başarılı alım satım ve yatırım tamamen düşükten alıp yüksekten satmaktan ibaretse, o zaman fiyat yükselme eğilimindeyken para kazanıldığı açıktır. Vadeli işlem veya opsiyon ticareti yapabilen daha gelişmiş tüccarlar için, bir varlığın fiyatı düşüş eğilimindeyken de para kazanılabilir..

Buradaki anahtar kavram “trend”dir. Teknik bir tüccar için, en büyük getiriler, hareket etme eğilimi olduğunda elde edilir. Kulağa basit geliyor, değil mi? Ne yazık ki, işin zorlaştığı yer burası.

  • Fiyat her zaman trend olmaz. Uzun bir süre boyunca bir aralıkta yukarı ve aşağı gidebilir. 
  • Trendleri yalnızca geriye dönük olarak görebilirsiniz. Olaydan sonra bir grafiğe bakmak ve eğilimi görmek kolaydır, ancak o zamana kadar bilgiye göre hareket etmek için çok geçtir. Bir fiyat eğiliminin devam edip etmeyeceğini veya durmak üzere olup olmadığını, hatta tersine dönüp dönmeyeceğini söylemenin kesin bir yolu yok. 
  • Bir trend içinde birçok trend olabilir. Farklı tacirler, farklı zaman dilimlerini kapsayan çizelgeleri takip eder; dakika dakika çizelgeler, saatlik, günlük, haftalık ve aylık. Kısa vadeli bir tüccar, gün içi bir düşüş trendi belirleyebilirken, aynı zamanda, uzun vadeli bir tüccar bir yükseliş trendi izliyor olabilir. Teknik analize yeni başlayanların hangi trendi izleyecekleri konusunda kafası karışabilir.

Göstergeler: Fiyat hareketini farklı açılardan analiz etme

Tüccarlar, fiyat hareketini yorumlamak, eğilimleri haritalamak ve bunların devamını, sonunu veya tersine dönmesini tahmin etmek için çeşitli teknik araçlar kullanır. Göstergelerin yardımcı olabileceği yer burasıdır. Her biri fiyat davranışına benzersiz bir bakış açısı sağlamak için tasarlanmış yüzlerce gösterge vardır. 

Hacim göstergeleri, tipik olarak, belirli bir ticaret oturumunda veya zaman diliminde alım ve satım seviyesini gösteren histogramlar olarak gösterilir.

Hareketli ortalamalar ve Fibonacci araçları, fiyatların tekrar yukarı (destek) veya aşağı (direnç) çıkması muhtemel olan seviyeleri ölçmeye ve tahmin etmeye çalışır. 

Göreceli Güç Endeksi ve stokastik gibi osilatörler , bir varlık potansiyel olarak aşırı satıldığında veya aşırı alındığında sinyal vermeye çalışır.

Bazı tacirler birkaç göstergeyi bir arada kullanırken diğerleri yalnızca birkaçını kullanır veya hiç kullanmaz. Tüm temel ve teknik analizlerde olduğu gibi, tercih ettiğiniz araçlar ticaret yaklaşımınıza, stratejinize ve zaman ufkunuza bağlıdır.

Alt çizgi

Teknik analiz, fiyat hareketini analiz etmek için benzersiz bir yaklaşım sağlar. Analizinize ve alım satım işlemlerinize ince ayar yapmanıza yardımcı olabilir veya giriş ve çıkış noktalarınızı zamanlamanıza yardımcı olmak için temel analizle birlikte kullanılabilir.

Teknik analize yaklaşmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur. Bu aynı zamanda sihirli değnek olmadığı anlamına da gelir; her seferinde işe yaraması garanti edilen tek bir strateji veya stratejiler dizisi yoktur. Ancak zaman, sabır ve pratikle sizin için çalışan araç setini bulabilirsiniz. 

Kaynak :https://www.britannica.com/